Η Πράγα και η Βιέννη είναι μόνο η αρχή. Ανάμεσά τους, στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχουν πόλεις βγαλμένες από παραμύθι που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Ανάμεσα στην πλούσια δύση και την μυστηριώδη ανατολή της Ευρώπης, υπάρχει ένα κομμάτι της που οι πιο πολλοί αγνοούμε. Με το ακόλουθο αφιέρωμα, ταξιδέψτε μαζί μας σε πέντε παραμυθένιες ευρωπαϊκές πόλεις της παραγνωρισμένης Κεντρικής Ευρώπης.

Πίλσεν, Τσεχία

Το ξέρετε για την μπύρα του, που έδωσε το όνομά της σε ένα ολόκληρο είδος μπύρας, την περίφημη Πίλσνερ Ούρκουελ –που σημαίνει πηγή του Πίλσεν στα γερμανικά, γιατί το Πλζένσκι Πραζντρόι που είναι το τσέχικο όνομά της θεωρήθηκε υπερβολικά δυσπρόφερτο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Πλζεν, λοιπόν (θέλει λίγη προσπάθεια, αλλά θα καταφέρετε να το πείτε) είναι μια πανέμορφη τσέχικη πόλη 170.000 ανθρώπων, 14 κρυστάλλινων λιμνών, 20 χιλιομέτρων υπόγειων δρόμων και κάμποσων εντυπωσιακών γοτθικών ναών.

Δρέσδη, Γερμανία

Η πρωτεύουσα της Σαξονίας, στην υπέροχη κοιλάδα του Έλβα, μπορεί να μην είναι ακριβώς μικρή πόλη για τα δικά μας δεδομένα –αριθμεί περί το μισό εκατομμύριο κατοίκους– είναι όμως σίγουρα μια από τις πιο παραμυθένιες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης. Τόσο, που ο Lonely Planet λέει πως «υπάρχουν ελάχιστες σιλουέτες πόλεων τόσο εκπληκτικές όσο αυτή της Δρέσδης.»

Η κλασική θέα της πόλης από την βόρεια όχθη του Έλβα περιλαμβάνει πύργους, τρούλους και πυργίσκους που ανήκουν σε παλάτια, εκκλησίες και δημόσια κτίρια, και είναι πράγματι δύσκολο να πιστέψεις πως αυτή η πόλη παραλίγο να σβηστεί από τον χάρτη όταν τη βομβάρδισαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις το 1945.

Λινζ, Αυστρία

Απλωμένο στις δύο όχθες του Γαλάζιου Δούναβη, το Λινζ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, μια πόλη 200.000 ανθρώπων, καταπράσινη και κουκλίστικη, με γοτθικούς πυργίσκους να στολίζουν τον ουρανό  της.

Εδώ η μοντέρνα τέχνη συνυπάρχει με τα χρωματιστά κτίρια του 19ου αιώνα και τη φουτουριστική art gallery της πόλης, σε ένα σούπερ ενδιαφέρον μείγμα ιστορίας και μοντερνισμού.

Κόσιτσε, Σλοβακία

Παρά τον μικρό της πληθυσμό (που δεν ξεπερνά τους 240.000 κατοίκους) το Κόσιτσε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, και το αντίπαλο δέος της Μπρατισλάβα, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή ανταγωνισμό. Αποφεύγοντας τεχνηέντως να πάρουμε θέση σε αυτό το δίλημμα, θα πούμε απλά ότι το Κόσιτσε, που μετρά οκτώ αιώνες ζωής, διαθέτει ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, γεμάτο μπαρόκ, γοτθικές και αρ νουβό αναφορές.

Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο γιγάντιος γοτθικός καθεδρικός της Αγίας Ελισάβετ του 14ου αιώνα, το νέο-μπαρόκ θέατρο της πόλης και το νέο-αναγεννησιακό Παλάτι Andrassy.

Βρότσλαβ, Πολωνία

Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας υπήρξε κάποτε κομμάτι της Βοημίας, της Ουγγαρίας, της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, της Πρωσίας και της Γερμανίας. Έγινε πολωνική το 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και είναι σήμερα μια υπέροχη πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, 130 γεφυριών και 12 νησιών –όλα τους στον ποταμό Όντρα που τη διασχίζει.

Με εμφανείς τις επιρροές της Βοημίας, της Αυστρίας και της Πρωσίας ακόμα και σήμερα, το Βρότσλαβ είναι ο παράδεισος του λάτρη της αρχιτεκτονικής –και δη της γοτθικής αρχιτεκτονικής– αλλά δεν θα απογοητεύσει στο ελάχιστο όσους ψάχνουν μια σύγχρονη, ενδιαφέρουσα πόλη με ζωντανή νυχτερινή σκηνή.

source:in2life