Ανακαλύψτε την ιστορία της μέσα από τα εντυπωσιακά κάστρα της!!

Με πλούσια και συναρπαστική ιστορία, σχεδόν 800 νησιά (από τα οποία μόνο 300 κατοικούνται), πανέμορφα τοπία και ενδιαφέρουσες πόλεις, αλλά και μια ιδιαίτερη κουλτούρα που μαγεύει, η Σκωτία αποτελεί τον απόλυτο  προορισμό που ελάχιστοι λάτρεις των ταξιδιών θα προσπερνούσαν.

Σε αυτή την περιοχή στα βόρεια της χώρας,υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα: για τους λάτρεις της ιστορίας, λίγες πόλεις συγκρίνονται με το Εδιμβούργο και τη ΓλασκώβηΓια τον επισκέπτη η πόλη του Εδιμβούργου, αλλά και τα περίχωρα της αποτελούν  πόλο έλξης για τα εντυπωσιακά κάστρα του και το καλοκαιρινό φεστιβάλ.

 

Φεστιβάλ Εδιμβούργου

Το Εδιμβούργο είναι ιδιαίτερα γνωστό για το ομώνυμο Φεστιβάλ του, που αποτελείται από μια σειρά γεγονότων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μακροβιότερο φεστιβάλ είναι το Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, που ξεκίνησε το 1947 και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει θεατρικές παραγωγές και μουσικές παραστάσεις υψηλού κύρους, φιλοξενώντας παγκοσμίως γνωστούς συνθέτες, μαέστρους και ορχήστρες. Επίσης, υπάρχει το Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Τζαζ και το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου.

 

Κάστρα

 

Edinburgh Castle

Tο πιο διάσημο κάστρο της Σκωτίας έχει μία σύνθετη ιστορία. Το παλαιότερο τμήμα, το παρεκκλήσι St Margaret’s, χρονολογείται από το 12ο αιώνα. Ο υπέροχος προθάλαμος ανεγέρθηκε από τον James IV γύρω στο 1510 και το μνημείο του Σκοτσέζικου εθνικού πολέμου μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στις αρχές του 16ου αιώνα. Το οικοδόμημα του κάστρου, πηγή υπερηφάνειας της Σκωτίας (Crown Jewels), “ο λίθος του πεπρωμένου”, το διάσημο πυροβόλο του 15ου αιώνα και το εθνικό μουσείο της Σκωτίας βρίσκονται εδώ. Το κατάστημα πολύτιμων κοσμημάτων, Crown Jewel shop, στο βασιλικό κτίριο, προσφέρει ειδικά σχεδιασμένα κοσμήματα.

Ένα ειδικό όχημα (προσφορά της τράπεζας της Σκωτίας) μπορεί να μεταφέρει τους επισκέπτες στην κορυφή του κάστρου. Ειδικές ράμπες και ασανσέρ δίνουν πρόσβαση στο κατάστημα πολύτιμων κοσμημάτων Crown Jewels, “στον λίθο του πεπρωμένου” και στα εκθέματα. Επίσης οι ράμπες παρέχουν πρόσβαση στο αναμνηστικό μνημείο του πολέμου.

Το κάστρο σήμερα στεγάζει το Εθνικό Μνημείο Πολέμου της Σκωτίας και το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Σκωτίας. Εκεί βρίσκονται και τα βασιλικά κοσμήματα της Σκωτίας και η πέτρα ενθρόνισης. Ο στρατός εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για ορισμένα τμήματα του κάστρου, αν και η παρουσία του είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική. Το κάστρο είναι το πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο της Σκωτίας, με πάνω από 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες τη χρονιά του 2013, αφού περισσότερο από το 70% των επισκεπτών του Εδιμβούργου επισκέφτηκαν και το κάστρο. Είναι ένα σύμβολο του Εδιμβούργου και της Σκωτίας, εικόνες του οποίου χρησιμοποιούνται ως λογότυπο σε οργανισμούς, και αθλητικούς συλλόγους. Επίσης αρκετές σειρές γραμματοσήμων έχουν εκδοθεί με θέμα το κάστρο του Εδιμβούργου αλλά και τραπεζογραμμάτια και ομόλογα από τράπεζες της Σκωτίας.

 

 Craigmillar Castle

Το κάστρο Craigmillar είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στη Σκωτία. Ακόμη και σήμερα, το κάστρο διατηρεί το χαρακτήρα ενός μεσαιωνικού οχυρού. Το κτίριο ξεκίνησε στις αρχές του 15ου αιώνα και μέσα στα επόμενα 250 χρόνια το κάστρο έγινε μια άνετη κατοικία περιτριγυρισμένη από ωραίους κήπους και βοσκοτόπους.Το Craigmillar επεκτάθηκε πολύ τον 15ο και 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα όμορφο ερείπιο, που περιλαμβάνει μια σειρά ιδιωτικών δωματίων που συνδέονται με την αίθουσα του παλιού πύργου. Παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο.

Crichton Castle

Το κάστρο αυτό αποτελεί ένα μεγάλο, εντυπωσιακό οικοδόμημα που χτίστηκε μεταξύ 1581 και 1591. Το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του κάστρου είναι η πρόσοψη της αυλής που έχει επιρροές από την Ιταλία, η οποία αποτελεί τμήμα της βόρειας περιοχής. Ο Francis Stewart, ο σχεδιαστής, είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και εμπνεύστηκε από νέα στυλ και τεχνολογία στα κτίρια εκεί, ιδιαίτερα το Palazzo dei Diamanti στη Φερράρα (περ. 1582). Τα αρχικά του Francis και της συζύγου του Margaret Douglas εμφανίζονται στους τοίχους, Στα νότια του κάστρου υπάρχει ένα κτίριο το οποίο μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί ως σφαγείο ή παρεκκλήσι.  Αυτό το κτήριο,σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι έχει στοιχειωθεί  από το φάντασμα του William Crichton. Γενικότερα, ολόκληρο το κτίριο είναι  εύκολα προσβάσιμο,ωστόσο,τα βόρεια και νότια ψηλότερα δωμάτια δεν είναι προσβάσιμα για επισκέπτες με αναπηρίες. Η σκαλιστή λιθοδομή γύρω από τα τζάκια και τις πύλες είναι απλά υπέροχη.

 

 Blackness Castle

Χτισμένο τον 15ο αιώνα και ενισχυμένο μαζικά τον 16ο αιώνα ως φρούριο πυροβολικού, το Blackness Castle είναι ένα βασιλικό κάστρο, φυλακή, αποθήκη εξοπλισμών και  σήμερα αοιτεκέντρο αποθήκευσης  ταινιών για τον Hamlet και την παραγωγή BBC του Ivanhoe. Το Blackness Castle αναφέρεται συχνά ως «το πλοίο που δεν πλέει ποτέ» λόγω της κατασκευής του σε σχήμα πλοίου. Από το κάστρο μπορείτε να απολαύσετε εκπληκτική θέα στο Firth of Forth και το Fife. Το κάστρο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

 

 Lauriston Castle

 

Το Lauriston Castle βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη της  πόλης του Εδιμβούργου, και απέχει περίπου 6χλμ από το κέντρο της πόλης και 1χλμ. νότια των ακτών Firth of Forth
Το κάστρο βρίσκεται σε 30 στρέμματα πάρκου και κήπων.

Οι κήποι του Lauriston περιλαμβάνουν έναν σύγχρονο ιαπωνικό κήπο που δόθηκε ως ένδειξη φιλίας από την πόλη του Κύοτο ξύλο μπλε κίτρινο.Οι κήποι σχεδιάστηκαν στη δεκαετία του 1840 από τον William Playfair.

Στο εσωτερικό περιλαμβάνεται συλλογή επίπλων του 18ου αιώνα,χαλιά,ρολόγια καθώς και ανεκτίμητες πορσελάνες και εντυπωσιακές ταπετσαρίες.

 

 Midhope Castle

Το κάστρο Midhope πιστεύεται ότι χτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα (παλαιότερη αναφορά 1458) και σήμερα αποτελεί ένα απομονωμένο κάστρο σε ιδιωτική γη στο κτήμα Hopetoun κοντά στο χωριό Abercorn.