Η ιταλική Ριβιέρα δεν υπολείπεται  σε  ρομαντικές πόλεις και χωριά, ωστόσο  οι πέντε παραθαλάσσιες  κοινότητες του Cinque Terre,εγγεγραμμένες στην λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, είναι το πιο δυνατό  της σημείο. Τα πέντε χωριά δεν είναι πλέον τα απομονωμένα χωριουδάκια που ήταν  κάποτε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα αίσθημα απομακρυσμένης αυθεντικότητας, με λίγους δρόμους, άρτια διατηρημένη αρχιτεκτονική και ένα δίκτυο εκπληκτικών παραλιακών και ορεινών μονοπατιών.

Πως θα φτάσετε ;

Τοποθετημένα  σε ένα ιδιαίτερα ορεινό σημείο της Ιταλικής Ριβιέρας, τα χωριά Cinque Terre διαμορφώσαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της απομόνωσής τους . Σήμερα η εξαιρετική αντοχή των χωριών εξακολουθεί να παρουσιάζει μερικές προκλήσεις  όσον αφορά την προσβασιμότητα τους.
Παρόλο που όλα τα χωριά μπορούν να προσεγγιστούν με αυτοκίνητο, θα χρειαστείτε γερά νεύρα  για τους στενούς και όλο στροφές δρόμους και αρκετά χρήματα  για να πληρώσετε για στάθμευση. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, αφήνοντας το στη  κοντινή πόλη  La Spezia είναι μια έξυπνη κίνηση  καθώς υπάρχουν ασφαλείς θέσεις στάθμευσης στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε και να ταξιδέψετε μεταξύ των χωριών είναι με τρένο. Μια γραμμή τρένου συνδέει τα πέντε χωριά απευθείας με τη Γένοβα, την Πίζα και τη Ρώμη. Το καλό Cinque Terre Pass (parconazionale5terre.it) καλύπτει όλο το ταξίδι με τρένο μεταξύ Levanto και La Spezia, καθώς και τα τέλη πεζοπορίας.
Η άφιξη μέσω θαλάσσης είναι επίσης μια επιλογή. Από το Πάσχα μέχρι το Σεπτέμβριο υπάρχουν δρομολόγια πλοίων  από τη Γένοβα, το Πορτοφίνο και το Πόρτο Βέρρε.

Τα πέντε χωριά, από τα ανατολικά προς τα δυτικά

Monterosso
Είναι το πρώτο χωριό που θα επισκεφθείτε αν προσεγγίσετε το cinque terre από τα βόρεια.Μοντεροσσο είναι το μεγαλύτερο και το πιο εμπορικό από τα 5 χωριά και επιπλέον είναι το πιο πρσβάσιμο, γι’ αυτό το λόγο διαθέτει και τα περισσότερα καταλύματα.Η πόλη χωρίζεται στα δύο από το παλιό τούνελ του σιδηρόδρομου.Υπάρχουν επίσης αρκετά εστιατόρια και καταστήματα καθώς και η πολυσύχναστη παραλία της Fegina ,όπου επιτρέπεται να κολυμπήσετε και να κάνετε ηλιοθεραπεία ελεύθερα.
Vernazza
Είναι το μοναδικό χωριό με δικό του λιμανάκι, θεωρείται το πιο γραφικό και όμορφο από τα 5 χωριά.. Το  σήμα κατατεθέν του χωριού είναι οι caruggi (στενές λωρίδες) δρόμων  που  αποτελούν σχεδόν κάθετες ανηφόρες  και περιλαμβάνουν  ένα λαβύρινθο από σκάλες και μικροσκοπικές βεράντες. Οι επισκέπτές μπορούν είτε να ψωνίσουν στα μικρά μαγαζάκια του,είτε να απολαύσουν το καφέ τους με θέα είτε τη θάλασσα , είτε να θαυμάσουν τους αμπελώνες  που εκτείνονται στο πάνω μέρος του χωριού.

Corniglia
Καθισμένο πάνω σε ένα βραχώδες ακρωτήριο ύψους 100μ., περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, το Corniglia είναι το μόνο χωριό που δεν έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Ο επισκέπτης θα πρέπει να ανέβει 360 σκαλιά από το σταθμό του τρένου μέχρι το κέντρο του χωριού. Ένα μικρό λεωφορειάκι εξυπηρετεί  με συχνά δρομολόγια την ανάβαση  στο κεντρικό σημείο του. Οι ήσυχοι,δαιδαλώδεις  δρόμοι του οδηγούν σε μια βεράντα που έχει θέα τη θάλασσα και αποτελεί το μοναδικό σημείο,από όπου μπορείτε να δείτε και τα πέντε χωριά ταυτόχρονα.

Manarola
Τα αμπέλια που περιβάλλουν τη Manarola παράγουν το κρασί Cinque Terre, Sciacchetrà. Ο πολυσύχναστος κεντρικός δρόμος και ο παραλιακός περίπατος εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με ψαροκάικα, υπενθυμίσεις της καθημερινής ζωής στο χωριό. Η Punta Bonfiglio, μια σύντομη ανηφορική πορεία, έχει καταπληκτική θέα και παιδική χαρά με μπαρ (ή μπαρ με παιδική χαρά, ανάλογα με τις προτεραιότητές σας).Αρχαία οινοποιεία φιλοξενούνται μέσα στα παλαιότερα κτίρια του χωριού. Αν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, θα δει κανείς κόσμο να βουτά από τα βράχια και να κάνει ηλιοθεραπεία.

Riomaggiore
Το ανατολικότερο Riomaggiore είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε χωριά και λειτουργεί ως ανεπίσημη πρωτεύουσα του Cinque Terre. Τα ξεφτισμένα από τον ήλιο κτίρια ευθυγραμμίζονται με την  απότομη χαράδρα και το  μικροσκοπικό λιμάνι. Η παστέλ λάμψη τους κατά το ηλιοβασίλεμα, που παρατηρείται καλύτερα από τη θάλασσα, είναι ένα από τα πιο ρομαντικά αξιοθέατα του Cinque Terre. Ένας βοτανικός κήπος και κέντρο παρακολούθησης πουλιών είναι μερικά από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος.
 

 

Μονοπάτια πεζοπορίας ανάμεσα στα χωριά

Για αιώνες τα μονοπάτια πεζοπορίας ήταν ο μόνος τρόπος για τους  ντόπιους να ταξιδέψουν μεταξύ των χωριών του Cinque Terre και συχνά παρείχαν τη μοναδική σύνδεση με τον έξω κόσμο. Το περπάτημα εδώ γίνεται κατά μήκος της ακτογραμμής , αλλά προσφέρει επίσης υπέροχες  εκτάσεις  παράκτιων δασών.
Πολλά μονοπάτια βρίσκονται σε φάση ανακατασκευής από τις πλημμύρες του 2011 και όλα είναι επιρρεπείς σε περιοδικό ή μόνιμο κλείσιμο. Ελέγχετε πάντα στο γραφείο του Εθνικού Πάρκου Cinque Terre (parconazionale5terre.it) προτού ξεκινήσετε. Μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, οι οδηγοί πάρκων διοργανώνουν ημερήσιες περιηγήσεις με ξεναγό.
Το Sentiero Azzurro
Επίσης γνωστό ως το Blue Trail και φέρει τον αριθμό 2 στους χάρτες, αυτό το μονοπάτι   έκτασης 12 χιλιομέτρων  αποτελείται από ένα στενό  δρόμο, αλλά προσφέρει εκπληκτική θέα. Όλα τα τμήματα του Sentiero Azzurro, από το Monterosso μέχρι το Corniglia, είναι προσιτά, αν και απαιτείται αντοχή. Το τμήμα Monterosso στο Vernazza απέχει 3χλμ. και διαρκεί έως δύο ώρες, το ψηλό, δασωμένο μονοπάτι από το Vernazza προς το Cornigila είναι 4χλμ και συνήθως διαρκεί περίπου 90 λεπτά.

Η φημισμένη Via dell’Amore μεταξύ Riomagiorre και Manarola και η διαδρομή Sentiero Azzurro μεταξύ Manarola και Corniglia Το εναλλακτικό μονοπάτι μεταξύ Riomagiorre και Manarola μέσω Beccara διαρκεί μία ώρα και δεν απαιτεί πεζοπορία ( Αν και απαιτεί ανάβαση  πάνω από 600  σκαλοπατιών,οπότε  θα πρέπει να είστε  αρκετά  γυμνασμένοι). Μόνο οι πολύ έμπειροι και καλά εξοπλισμένοι πεζοπόροι θ πρέπει να επιχειρήσουν την τρέχουσα εναλλακτική διαδρομή από Manarola προς Corniglia μέσω Volastra.
Το Sentiero Rosso
Οι πεπειραμένοι περιπατητές δυσκολεύονται να αντισταθούν στο δέλεαρ αυτού του θρυλικού μονοπατιού, γνωστού και ως Κόκκινο ή Υψηλό Μονοπάτι. Διαθέστε  μεταξύ 9 και 12 ωρών για να ολοκληρώσετε τη διαδρομή των 35χλμ.,η  οποία εκτείνεται από το Πόρτο Βένερε στο Λεβάντο, σχηματίζοντας ένα τόξο ψηλά πάνω από τα χωριά Cinque Terre. Είναι κυρίως επίπεδη  με πολλά φιλόξενα μπαρ και εστιατόρια κατά μήκος του δρόμου, καθώς το διασχίζουν οι πεζοπόροι θα έχουν θέα την εκπληκτική ακτή της Cinque Terre.

 

Book your dream holidays with ask2travel!!